Geuzenbaan fietsroute

In oktober 1568 stak Willem van Oranje, leider van de Geuzen die in opstand kwamen tegen de Spaanse overheersing, bij Obbicht met een leger van zo’n 25000 man de Maas over naar Stokkem. Dit met de bedoeling om samen met zijn broers die vanuit Frankrijk binnenvielen de katholieke Spanjaarden uit de lage landen te verdrijven.

Nadat de Spaanse opperbevelhebber de Hertog van Alva inzag welk gevaar Willem betekende voor de Spanjaarden ging hij hem tegemoet en kwam het tot een treffen nabij Geldenaken, in het huidige Waals-Brabant.

Deze veldslag was geen succes voor de Prins die noodgedwongen moest terugtrekken. Om op zijn terugtocht de Commanderij van Gruitrode, wiens katholieke ridders Willem niet goedgezind waren, te omzeilen, trok hij langs een pad dat vandaag de ‘Geuzenbaan’ wordt genoemd en als fietsroute gebruikt wordt.

De Geuzenbaan fietsroute leidt je doorheen de bossen van Gruitrode en over rustige landwegen met tal van actieve landbouwbedrijven. Borden aan de bedrijven geven toelichting. Je ontdekt ook de Commanderij, de Oudsberg, Brasserie De Geus en de hoogste landduinen. De route ligt in een lus en bedraagt 23 km.